Candy Dulfer

Optreden vanaf haar zevende, bandleidster van Funky Stuff sinds haar veertiende, internationaal recording sinds haar negentiende, toerend over de wereld sinds haar twintigste. Heeft opgenomen en / of opgetreden met artiesten zoals Prince, Dave Stewart (Eurythmics), Van Morrison, Maceo Parker, Sheila E., Mavis Staples, Lionel Richie, Beyoncé, Pink Floyd, Chaka Khan, David Sanborn, Larry Graham, Marcus Miller, Aretha Franklin, Jimmy Cliff, George Duke, Blondie, Jools Holland, Jamie Cullum, Angie Stone, Tower of Power, The Time, Alan Parsons, Fred Wesley, Pee Wee Ellis, Joey DiFrancesco, Jonathan Butler en vele anderen.

‘Lily was here’ – haar eerste samenwerking met voormalig Eurythmics Dave Stewart in 1989 – was een nummer 1-hit in heel Europa , in 1999 werkten ze samen aan de soundtrack van de film Robert Altman ‘Cookie’s Fortune’, en in 2002 tourden ze door Europa met zijn project Da Univerzal Playaz, met reggae-legende Jimmy Cliff.

Candy Dulfer’s 1990 debuutalbum ‘Saxuality’, opgenomen op haar negentiende, verkocht meer dan een miljoen exemplaren wereldwijd en werd genomineerd voor een Grammy Award. Haar vierde album ‘For the love of you’ (1997) was een grote hit in de VS en bleef meer dan veertig weken in de hitlijsten. Haar sales voor haar soloalbums zijn nu meer dan tweeëneenhalf miljoen cd’s wereldwijd. Met Prince verscheen ze in de ‘Partyman’-video, was te zien op de soundtrack van ‘Graffiti Bridge’ en speelde ze met hem op een speciale jubileumeditie van ‘Saturday Night Live’. In 1998 en 2002 toerde ze opnieuw met hem en verscheen op zijn 3-CD live box set ‘One Nite Alone … Live!’ Evenals zijn alleen op internet uitgebracht album ‘Xpectation’.

In 2004 tourde Candy Dulfer met Prince voor de massale Musicology Tour, waarbij ze meer dan negentig shows speelde in uitverkochte arena’s in de VS voor meer dan 1,5 miljoen fans. Voorafgaand aan de Musicology Tour trad ze op met Prince en Beyoncé tijdens de prestigieuze Grammy Awards en trad ze ook op met Prince in de ‘Tonight Show’ van Jay Leno. Ze speelde ook een prominente rol – met saxofoon en zang – op Prince’s hitalbum ‘Musicology’, waaronder het spetterende duet ‘Life of the party’.

Tv-optredens zijn ‘Tonight Show’ van Jay Leno, ‘Good Morning America’ , ‘Showbiz Today’ van CNN, ‘Saturday Night Live’, The Sinbad Show en een terugkerende plek in The Arsenio Hall Show. Evenals alle grote televisieprogramma’s in Japan. Haar Europese tv-shows zijn onder andere ‘Ohne Filter’, The Harald Schmidt Show, ‘Rockpalast’ en Pepe Linhardt.

Sinds het begin van de jaren negentig tourt ze met haar eigen band Funky Stuff de wereld rond. Van de Roxy in L.A. en de illustere Bottom Line in New York tot de Blue Note-clubs in Japan en het legendarische Montreux Jazz Festival in Zwitserland. Ze toerde in Canada, de VS, Azië, Scandinavië en de Baltische staten, en trad op in San Remo en Perugia, Italië, het Gurten-festival in Bern, Zwitserland, het Nice Jazz en Vienne-festival in Frankrijk, Couleur Locale in Brussel en van natuurlijk het beroemde North Sea Jazz Festival in Den Haag, waar Candy Dulfer hun grootste locatie meer dan dertien jaar uitverkocht had.

In 2003 werd Candy Dulfer’s nummer ‘Finsbury Park, Café 67’ (van haar soloalbum ‘Right in my Soul’) een grote hit op alle smooth jazz-stations in de VS en in oktober bereikte het nummer de nummer 1 positie op de R&R Smooth Jazz-hitlijst – waarmee het het meest gespeelde smooth jazz-nummer in de VS is.

Haar tweede livealbum ‘Live at Montreux’ werd uitgebracht in 2005 op dvd en cd als onderdeel van de prestigieuze selectie releases van Eagle Vision uit de archieven van het legendarische Montreux Jazz Festival.

In 2006 trad Candy Dulfer op als een speciale gast op het gerenommeerde Berks Jazz Fest in de VS, gevolgd door meer shows in de Verenigde Staten in juli samen met Jason Miles (van Miles Davis) met een band met Candy’s collega Prince-bandleden Rhonda Smith en Chance Howard. Op veler verzoek keerde ze opnieuw terug naar de beroemde Blue Note-clubs in Japan voor een uitgebreide tournee in oktober.

Tussen twee Amerikaanse tours en shows in Japan verbaasde Candy de Europese festivalmenigte in 2007 met ‘Candy & Friends’. Spectaculaire concerten met haar muzikale vrienden van over de hele wereld, waaronder speciale gastster Rosie Gaines (van Prince fame). Eerder in 2007 trad Candy op met Sheila E. voor een Europese tournee met haar geheel vrouwelijke band COED.

Candy’s album ‘Candy Store’ werd uitgebracht in de zomer van 2007. De opwinding van de fans en vele lovende recensies stuwden het album naar #2 op de Billboard Jazz Contemporary Chart. In november behaalde Candy opnieuw #1 op de R&R Smooth Jazz Chart in de VS, met de single ‘L.A. Citylights’.

2007 kwam ook een anderen droom van Candy uit, met de start van haar eigen televisieprogramma ‘Candy Meets’ op de Nederlandse primetime televisie – een serie van zes persoonlijke documentaires waarin Candy enkele van haar muzikale vrienden en helden op locatie bezocht om hun carrière en liefde voor muziek te bespreken. Gasten waren onder andere Dave Stewart, Maceo Parker, Mavis Staples, Sheila E. en haar eigen vader Hans Dulfer. De show werd afgesloten met een zeldzaam en spontaan interview met Van Morrison.

In 2008 ontving ze de Golden Harp voor haar uitstekende bijdragen aan de muziek in Nederland. Op veler verzoek tourde ze opnieuw door de VS en Japan, trad ze ook op in heel Europa en bezocht ze voor het eerst Zuid-Afrika voor een show op het beroemde Cape Town Jazz Festival. Tussen de tours door is ze een vaste co-host van de populaire Nederlandse prime time televisie talkshow ‘De Wereld Draait Door’.

In september trad ze vier avonden lang op met superster Lionel Richie op het podium in het spektakel ‘Symphonica in Rosso’ in het Gelredome Stadion in Arnhem. Ze eindigde 2008 met een speciale oudejaarsvoorstelling voor het Koninklijk Paleis in Amsterdam, waar zij en haar band zich aansloten bij enkele van de grootste Nederlandse artiesten voor een viering van het nieuwe jaar – bijgewoond door meer dan 30.000 mensen.

Nederlands modetijdschrift Jackie riep Candy uit tot 3rd Best Dressed woman in Nederland.

‘Funked Up & Chilled Out’ werd wereldwijd uitgebracht in 2009. Om het te promoten reisde ze de hele wereld over, samen met haar band, voor een reeks uitverkochte shows. Voor het eerst in haar carrière trad ze op in Moskou. Vanwege de populaire vraag keerde ze in de herfst terug naar Rusland voor meer shows. In mei speelde ze een uitgebreide tournee door de VS, terwijl ze de zomermaanden doorbracht op de grotere podia van de beroemdste jazzfestivals in Europa, zoals het North Sea Jazz Festival in Nederland, Nisville in Servië en het Veszprem Jazzfest in Hongarije.

Na het uitvoeren van een reeks shows begin 2010 met Maceo Parker in de Blue Note-club in Tokio, Japan, keerde ze terug naar de Nederlandse clubpodia in maart en april 2010 voor een tournee met haar band. Tijdens de zomer gaf ze voor het eerst in haar carrière shows in Korea, Denemarken en Tunesië, terwijl ze ook terugkeerde naar Rusland en Japan voor meer shows vanwege de toegenome vraag.

Ze eindigde 2010 met een vijf weken durende tour door de VS als een speciale gast van collega-saxofonist Dave Koz voor zijn gerenommeerde Smooth Jazz Christmas Tour, en begon 2011 met shows tijdens de Smooth Jazz Cruise in het Caribisch gebied. De nauwe samenwerking met de muzikale regisseur en producer Printz Board van Black Eyed Peas vormt de basis voor het gedurfde nieuwe geluid van het album. Voor de andere nummers op het album werkte Candy opnieuw samen met de Nederlandse producer en oude gitarist Ulco Bed, die verantwoordelijk was voor Candy’s eerste grote hits in haar carrière met de albums ‘Saxuality’ en ‘Sax-a-go-go’. Na de release van het album toerde zij en haar band in de VS en – voor het eerst in haar carrière – in Zuid-Amerika.

Candy en haar band behielden succes in 2012 en traden op over de hele wereld, waaronder Japan, Nederland en de rest van Europa, Rusland, de Baltische Staten en de VS. Tussen de optredens door organiseerde Candy haar eigen wekelijkse radioprogramma ‘The Candy Store’ op Sublime FM.

Ze begon ook een nauwe samenwerking met het toonaangevende modemerk Mexx en speelde speciale instore-shows in hun winkels in heel Europa. Mexx en Candy zetten hun samenwerking voort met een speciale collectie die is ontworpen door Candy en die later in 2013 in de winkels ligt. Ook dit jaar is Candy rechter in de Nederlandse editie van X Factor.