Jan Smit

Anno 2013 heeft Jan Smit de Nederlandse artiest met de meeste nummer één hits en een waslijst aan gouden en platina albums. Hij staat voor ongekende successen in Nederland, maar ook in Duitsland. Zijn prijzenkast is rijk gevuld met onder meer: een Edison, TMF Awards, een Gouden Harp en de Gouden Televizierring. Naast zanger en componist, is hij bovendien een geliefde en succesvolle TV presentator, filmacteur en ambassadeur van SOS Kinderdorpen. In 2012 richtte hij zijn eigen platenlabel Vosound Records op. Dat alles verenigt in één persoon! Kortom: Jan Smit neemt een geheel eigen, volstrekt een unieke, plek binnen de Nederlandse entertainmentwereld in. Voorjaar 2013 neemt hij in de legendarsiche Rockfield Studios in Wales een Unplugged album op. Het hele proces is gefilmd en verschijnt in oktober 2013 (samen met de cd) op dvd.

 

> JanSmit.com

Monique Smit

In 2006 kreeg Monique Smit de kans zich aan Nederland te laten zien in het programma ‘Gewoon Jan Smit’. Hierna volgde al snel een kerstsingle samen met haar broer Jan. In 2007 tekende Monique haar eerste platencontract en bracht twee zeer succesvolle albums uit getiteld ‘Stel je voor” en “Verder”. Monique werd hiermee een graag geziene en veelgeboekte artiest in het Nederlandse muzieklandschap.

Naast een succesvolle muzikale carrière stort Monique Smit zich op televisieactiviteiten. Naast de presentatie van de Kids Top 20 focust Monique zich op de presentatie van het wekelijkse programma ‘Op Volle Toeren”.  De succesvolle programma’s “Mijn Vader Is De Beste” en ‘Wild van Muziek’ mocht ze ook op haar cv zetten.

Samen met haar broer Jan creëerde Monique het succesvolle ‘2 Kleine Kleutertjes’. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een uniek project, bestaande uit buitengewoon fraaie tekenfilmpjes met liedjes, een boek, een CD en een theatervoorstelling en een dvd&puzzel. Het boek en de cd zijn beiden met goud bekroond. Buiten de kwaliteit van de producten, roemt men de educatieve kant ervan. Alle liedjes zijn gezongen door Monique Smit. De succesvolle ‘2 kleine kleutertjes’ serie zal ondersteund worden door een nieuwe theatertour die in oktober gaat starten.

 

> MoniqueSmit.nl

George Baker

De muziek van George Baker spreekt ruim 30 jaar na de legendarische wereldhit 'Una Paloma Blanca' onverminderd tot de verbeelding: nog steeds worden er ieder jaar nog miljoenen titels verkocht. Het gebeurt regelmatig dat een hit van George Baker terugkomt in de hitlijsten.

Reservoir Dogs
'Little Green Bag' scoorde in 1999 hoog in de hitlijsten nadat het was gebruikt als titelsong voor Quentin Tarantino's film Reservoir Dogs. Naar aanleiding van dit succes werd 'Little Green Bag' gebruikt voor een Japanse reclamespot van een bekend whiskeymerk, en de overweldigende reacties op deze commercial deden de platenmaatschappij besluiten de single en het album in zijn geheel opnieuw uit te brengen. Vervolgens gebruikten ook reclamebureaus in Frankrijk, Scandinavië en Italië 'Little Green Bag', met als gevolg dat het liedje 30 jaar na de eerste release opnieuw een internationale hit werd. 

Tom Jones
Ook Tom Jones scoorde in 1999 met zijn coverversie van Little Green Bag een nummer 1 hit in onder andere Engeland: hij verkocht meer dan 3 miljoen exemplaren. 

Stefan Raab
Als klap op de vuurpijl scoorde de Duitse megaster Stefan Raab met zijn Una Paloma Blanca Boys in 1999 een nummer 1 hit in alle Duitstalige landen met 'Una Paloma Blanca'. 

Vet Hard
In 2005 werd een remake van Una Paloma Blanca gebruikt in de Nederlandse bioscoopkraker Vet Hard. Het nummer verscheen wederom in de hitlijsten van verschillende landen.

The Kite Runner
In 2008 werd 'Una Paloma Blanca' gebruikt in de internationale kaskraker 'The Kiterunner', een verfilming van de bestseller 'De vliegeraar' vanKhaled Hosseini. De single verscheen hierdoor wederom in enkele hitlijsten.

George Baker, Nederlands meest succesvolle zanger en componist
Wie is deze man die 40 jaar na zijn debuut nog zoveel weet los te maken in de internationale popwereld? Na een tiental bandjes en 40 baantjes, van bouwvakker, havenarbeider tot schoorsteenveger besloot George in 1967 - inmiddels 23 jaar en getrouwd - te solliciteren als zanger bij de in de Zaanstreek beroemde band 'Soul Invention'. 

In die tijd ontdekte hij zijn talent voor het schrijven van liedjes. Toen de band in 1969 bij het toenmalige platenlabel Negram een geslaagde auditie deed, werden er onder leiding van producer Richard Dubois een drietal composities van zijn hand opgenomen. Eén daarvan was het legendarische 'Little Green Bag', de eerste hit van de band, inmiddels omgedoopt tot 'George Baker Selection'. 

Wereldhit
George: "Ik zal nooit meer het moment vergeten dat een piepjonge Lex Harding onze eerste plaat aankondigde met de woorden: 'hier dan een nieuwe band met hun eerste uitstekende plaatje "Little Green Bag", laten we hopen dat het geen eendagsvlieg is'. Het bleek al snel dat de band met George een zanger en songwriter van groot formaat in huis had: 'Little Green Bag' werd in hoog tempo een wereldhit.

Lopende band
Terwijl George nog achter de lopende band stond te werken in een limonadefabriek bereikte het nummer de 5e plaats in de US Billboard Top 100. George: "We hadden een band, we hadden een wereldhit, we hadden alleen nog geen manager. Totdat Jaap Buys uit Volendam zich aandiende met de woorden: 'Jullie zijn aardige jongens, maar zakelijk gezien is het een puinhoop'." Jaap stelde orde op zaken en onder leiding van koningskoppel Baker en Buys werd het succes van de GBS tot grote hoogten opgestuwd, met als hoogtepunt de in 1975 verschenen single 'Una Paloma Blanca'.

Uit elkaar
'Una Paloma Blanca' werd een wereldhit met in bijna ieder land een nummer één notering en een totale verkoop van ongeveer 9 miljoen exemplaren. Daarmee waren de naam van de band en haar zanger / componist / producer voorgoed gevestigd. 

Zowel 'Una Paloma Blanca' als 'Little Green Bag' zijn tot op de dag van vandaag wereldwijde evergreens. Grote hits als 'Morning Sky', 'Wild Bird' en 'Manana' volgden, tot in 1978 het doek vrij onverwacht viel voor de groep. De band ging uit elkaar, na de verkoop van meer dan 20 miljoen platen en vele duizenden optredens. 

George achteraf: "de drukte en de verwachtingen waren te groot voor een gewoon mens". Waar de meeste artiesten op hun lauweren zouden gaan rusten na zoveel succes was de carrière van George echter nog lang niet voorbij: terwijl de overige bandleden emplooi vonden bij andere formaties ging hij solo, met grote hits in binnen- en buitenland, zoals 'Rosita', 'Sing for the day', 'All my love' en 'Magdalena'.

Santa Lucia by night
Begin jaren '80 werd het stiller rondom de zanger, mede door zijn verhuizing naar Spanje. Toch bleef hij zeer goede platen maken zoals 'Wild Flower' en 'The Winds of Time'. In 1985 keerde George terug naar Nederland om een nieuwe Selection op te richten. Het was meteen raak: er werd een dikke hit behaald met 'Santa Lucia by night'. Nieuwe gouden platen en tournees volgden, totdat ook de tweede Selection in 1989 uit elkaar ging. George besloot zich vanaf dat moment definitief op zijn solocarrière te richten.

Nog altijd even actief
De afgelopen jaren is George Baker nog even actief geweest als voorheen. Zo deed hij vele radio- en TV-shows, honderden live optredens in Nederland, België en Duitsland.

In 2000 legde hij de hand aan zijn laatste solo album, getiteld 'Flashback', met de enerverende single 'Reasons to believe'. Na beluistering van het album wordt duidelijk waarom Baker Nederlands meest succesvolle zanger en componist allertijden is: zo'n groot talent voor het schrijven van instant klassiekers is maar weinigen gegund.

 

> GeorgeBaker.com

GEORGE BAKER - AROUND AND AROUND

2 Kleine Kleutertjes

Drie jaar geleden ontstond bij Jan Smit het idee om iets te gaan maken voor de allerkleinsten onder ons: kinderen in de leeftijd van 2 t/m 5 jaar. Het is inmiddels uitgegroeid tot een uniek project, getiteld 2 Kleine Kleutertjes. Het bestaat uit buitengewoon fraaie tekenfilmpjes met liedjes, een boek, een cd en een theatervoorstelling. De liedjes zijn geschreven door Jan en worden gezongen door zijn zus Monique Smit.

De theatervoorstelling begint op 11 februari 2015. In het theater komen de 2 Kleine Kleutertjes op heel bijzondere wijze tot leven. Samen met Monique beleven zij een sprookjesachtig avontuur, waarin de meeste liedjes van de cd een verrassende vertolking krijgen. Eén ding staan vast: kleuters en peuters zullen hier uitzonderlijk veel plezier aan beleven!

Sinds maart 2014 worden de tekenfilmpjes van de liedjes elke dag door Telekids uitgezonden op RTL8. De waardering van de ouders voor deze filmpjes is bijzonder hoog. Buiten de kwaliteit van het materiaal, roemt men de educatieve kant ervan.

14 november 2014 verscheen er een boek met beeldmateriaal uit de filmpjes, waar de cd bij zit met alle liedjes. De cd zal ook los verkrijgbaar zijn.

 

> 2KleineKleutertjes.nl