Jandino Asporaat

Jandino Asporaat werd geboren in Willemstad en groeide op in de wijk Buena Vista. Begin jaren negentig vestigde het gezin waarin hij opgroeide zich in Rotterdam. Na zijn opleiding werkte Asporaat kort als schilder, maar al snel stopte hij daarmee, om zich op stand-upcomedy te richten.

Jandino begon in 2002 bij de Rotterdamse jongerentheatergroep Young Stage waar hij gedurende twee seizoenen werkte. Hij heeft in voorstellingen van diverse Nederlandse theatergroepen gespeeld (Ro-theater, Waterhuis, Rotjong). Ook was hij te zien op televisie (onder andere in The Comedy Factory, 2007), in films (Deuce Bigalow, Staatsgevaarlijk) en in televisiereclames (onder andere Hi en Wehkamp).

Naast zijn werk als stand-upcomedian schrijft hij muziek en acteert hij. Als tekstschrijver was hij verbonden aan onder meer de Volkskrant en het NTR-programma Raymann is Laat. In mei 2007 was Asporaat eenmalig te zien in het televisieprogramma De Lama's van BNN. Hier is hij vervolgens mee gestopt om zich meer toe te leggen op zijn eigen carrière.

In 2009 mocht Asporaat in samenwerking met Men at Work in het kader van TV Lab van de NPS een pilot maken van een nieuw comedyprogramma, Comedy at Work. In TV Lab werden een week lang vernieuwende televisieprogramma's uitgezonden. Asporaat werkte samen met drie andere komedianten: Sergio IJssel (van onder andere Flikken Maastricht), Shula Felomina (theatercomedy) en Alpha Oumar Barry (onder andere Kwasi & Kwame: De Zwarte met het Witte Hart).

In juli 2011 was er het vervolg op de succesvolle serie Comedy at Work bij de NTR op Nederland 3. De comedians achter Help, mijn man is John Williams, Meisje, ik ben boos en De Nanny kwamen terug met comedy, sketches en met een nieuwe naam: De Dino Show. Het televisieprogramma werd in 2013 genomineerd voor het Europese festival voor amusementsprogramma's op televisie de Goude Roos (Rose d'Or). Vanaf medio 2013 is Asporaat bij RTL 4 te zien als vast panellid in Wie ben ik?. Vanaf eind april 2014 is hij tevens te zien in Alles mag op vrijdag.

Theater
In 2005 stond hij in de finale van het cabaretfestival Cameretten. Hij werd tweede en won de persoonlijkheidsprijs. Zijn eerste avondvullende theatervoorstelling Antilliaanse Pot ging in september 2006 in première; later verscheen een dvd.

Buena Vista was de opvolger van zijn eerste theaterprogramma. In Buena Vista keerde Asporaat terug naar het begin. Deze voorstelling was begin juli 2011 te zien op Nederland 3 en is op dvd verschenen. Vanaf 2011 staat Asporaat in het theater met zijn derde avondvullende voorstelling Laat ze maar komen.

Ongeveer tegelijkertijd met zijn eigen theatervoorstelling begon ook de tournee van een samenwerkingsverband tussen Jandino Asporaat, Roué Verveer, Murth Mossel en Howard Komproe, onder de naam Caribbean Combo. Zij reisden tijdens de wintermaanden in 2010 en 2011 samen door Nederland, Suriname en Curaçao. Op 7 juni 2014 was Asporaat de eerste cabaretier in de geschiedenis die een theaterprogramma in Ahoy Rotterdam had.

 

www.jandino.nl