Iris Hond

Iris Hond (1987) wist al op heel jeugdige leeftijd dat de piano haar leven zou gaan bepalen. Niet alleen omdat zij veel van muziek hield of het erg leuk vond om te spelen – nee, het ging bij haar veel verder. Pianospelen stond voor haar gelijk aan eten, drinken en slapen: doe het een paar dagen niet en je wordt ziek.

Vanuit haar geboorteplaats Harderwijk volgde zij privélessen in Ermelo en studeerde zij aan het conservatorium van Zwolle. Op haar veertiende verhuisde zij naar Den Haag om daar haar studie te vervolgen aan de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium. Zij studeerde bij Kamilla Bystrova, David Kuyken en professor Naum Grubert, bij wie ze ook haar masterstudie volgt.

Iris Hond maakte niet alleen indruk op bijvoorbeeld de jury’s van het Theo van der Pas Pianoconcours (1e prijs), het Grachtenfestival Conservatorium Concours (publieksprijs) en het Steinway Concours (2e prijs). Op dat laatstgenoemde prestigieuze concours won de pianiste ook de publieksprijs, een onderscheiding die voor haar minstens even belangrijk was. Want contact maken met het publiek is een van haar grootste drijfveren.

Al tijdens haar studie trad de pianiste tot diep in de nacht op in kroegjes, waar zij een publiek, dat normaliter nooit naar een klassiek concert zou gaan, wist te betoveren met de klanken van Franz Liszt. Ondanks – of misschien wel ‘dankzij’ – die gelegenheidsconcertjes tot in de kleine uurtjes slaagde Iris erin om in 2011 cum laude af te studeren. En passant volgde zij ook nog een groot aantal masterclasses bij onder meer John Perry (USC Thornton School), Leon Fleisher (Curtis Institute), Herbert Stessin (Juilliard School of Music), Natalja Troull (Conservatorium Moskou), Dmitri Bashkirov (Queen Sofia College of Music, Madrid) en Jenny Zaharieva (Conservatorium Sofia).

In augustus 2012 ontving Iris Hond een onderscheiding op het Internationale Muziekfestival Suonarte in Italië en werd zij door Aangenaam Klassiek benoemd tot ambassadrice. Voor die campagne heeft zij een album opgenomen met het Eerste Pianoconcert van Chopin in de bewerking voor strijkkwintet en piano. Hoewel zij het populariseren van klassieke muziek nooit als een missie of een doel op zich heeft beschouwd, wil zij wel proberen om zoveel mogelijk mensen te bereiken met haar muziek.

In 2009 opende zij met een stuk van Franz Liszt de show van Diana Ross in een uitverkocht GelreDome en speelde zij in New York tijdens het festival “New York 400” met haar Vliegende Vleugel op Times Square en voor prins Willem-Alexander en prinses Maxima. Met deze vleugel op wielen, naar een idee en ontwerp van Terts Brinkhoff, confronteert ze mensen direct met klassieke muziek. Met succes speelde ze voor groepen kinderen op scholen, zalen vol jonge hiphoppers en op straat voor en met daklozen. Al twee seizoenen was ze te zien als vaste pianiste in het TV-programma ‘De Tiende van Tijl’, een nieuw programma over klassieke muziek gepresenteerd door Tijl Beckand.

In 2012 zette Iris haar handtekening onder een contract met Universal Music. Haar debuutalbum dat in september 2012 op het prestigieuze Decca-label verscheen, bevat werken van Chopin, Rachmaninov, Scriabin, en Janáček. Momenteel werkt ze aan haar nieuwe cd.

 

IrisHond.nl