YStijd

YS, ook wel YStijd, is een Nederlands rapper. Hij werkte samen met onder meer Lange Frans, Big2 en Keizer en behaalde als outsider verschillende hits in 2012 en 2013.

YS (Yassin) groeide op in Wijchen als zoon van een Indonesische vader en Marokkaanse moeder. Hij onderbrak zijn opleiding grafische vormgeving voor een uitstap in de muziek. In 2009 bracht hij de muziekvideo Niet zomaar uit die veel werd bekeken op YouTube. Een jaar later nam hij ook nog een rapvideo op met Lange Frans.

In 2011 produceerde Big2 zijn nummer Uhh. Vervolgens ging hij de samenwerking aan met Keizer die op een openlijke ruzie op het internet uitliep. YS spon niettemin garen bij de ruzie, omdat die hem onder de aandacht bracht bij de jonge fans van Keizer. Op het internet groeide zijn aantal volgers in deze tijd snel.

In mei 2012 tekende hij een contract bij Sony Walboomers. Bij dit label werkte hij aan zijn debuutsingle Uhh uhh, niet te verwarren met zijn nummer Uhh uit 2011 met Big2. Aanvankelijk werd er ook een album gepland met bekende artiesten als Salah Edin en James (Fakkelbrigade) en ook opnieuw met producer Big2.