Winne

Als kind van anderhalf jaar oud verhuist Winne van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo naar Rotterdam. Al op jonge leeftijd begint Winne met rappen in het Engels, in eerste instantie onder de naam Static. Door zijn vrienden wordt hij aangemoedigd om in het Nederlands te gaan rappen, waarna hij de naam Winne aanneemt. Hij laat zich begeleiden door de ervaren collega-rappers D.C.O. en tevens jeugdvriend Alee Rock, met wie hij samen optreedt op verschillende locaties in Rotterdam. Winne begint vanaf dan zijn talent steeds serieuzer te nemen.

In de nazomer van 2005 raakt Winne plots bekend bij een breder publiek. Zijn nummer Top 3 MC, geproduceerd door Kapitein Mo, wordt uitgebracht op het internet en wordt zeer positief ontvangen. Enkele maanden later verschijnt ook de track Pomp Die Shit! op het verzamelalbum What’s da Flavor?!, wat voor Winne de definitieve doorbraak betekent in de Nederlandse hiphop-scene. Zijn nummer ‘Top 3 MC’ verschijnt later dat jaar op het verzamelalbum Homegrown 2005.

In 2006 voorziet hij het album Eigen Wereld van de Zwolse formatie Opgezwolle van een bijdrage in het nummer Volle Kracht. Tevens is Winne tweemaal te horen op het album Rotterdam van jeugdvriend U-Niq. In augustus 2006 tekent Winne een contract bij Top Notch, waar hij zijn komende albums op zal uitbrengen.

In 2007 verschijnt eerst zijn ep Onoverwinnelijk, een verzameling van nummers die hij al had liggen, waaronder Top 3 MC. Zelf noemde hij Onoverwinnelijk een voorbode op zijn debuutalbum. De ep is volledig geproduceerd door Kapitein Mo, op dat moment de vaste producer van Winne. Van Onoverwinnelijk zijn drie videoclips verschenen: Pomp die Shit!, Net Als Ik? en Begrijp me niet verkeerd (verschenen in 2008). Voor laatstgenoemde videoclip wint Winne in 2008 een State Award voor de beste videoclip van dat jaar.

In het jaar daarvoor werd Winne zelf genomineerd voor een Urban Award (de voorloper van de State Awards) als beste nieuwkomer. Ook wordt hij de mentor van de rapper Kempi, die toen pas een contract bij Top Notch had getekend. Hij levert dan ook gastbijdrages aan de mixtapes van de Eindhovense rapper: Rap ’n Borie & Mixtape 3.1 en staat ook op de albums van Extince en Salah Edin.

In 2009 komt zijn debuutalbum Winne Zonder Strijd uit. De productie van het album is naar eigen zeggen een lastig proces, omdat zijn relatie met Kapitein Mo verslechtert. In een interview met House of Hiphop vertelt hij hierover: Ik had vrij veel tracks met Mo opgenomen, maar op een gegeven moment ging dat niet door. Toen had ik wel zoiets van, ‘ik moet nu op zoek naar beats voor m’n lyrics’. Toen ik hiernaar op zoek ging was ik iedere keer weer teleurgesteld, omdat ik die magie miste. Uiteindelijk gaat Winne samenwerken met producer Concrete, die bijna het volledige album produceert.

Van de nummers W.I.N.N.E, Lotgenoot en Alles wat ik wil worden videoclips geschoten. Het nummer W.I.N.N.E. bevat een sample van de track Uncle Remus, van Frank Zappa.

Van Binnenvetter wordt een remix gemaakt samen met Akwasi (van Zwart Licht), Typhoon en Fresku. Hij maakt ook de remix van Superster met Jiggy Dje.

Aan het einde van 2009 brengt hij in samenwerking met Patta een verzamel-mixtape uit genaamd; So So Lobi. Er staan onder andere nummers op van Extince, Zwart Licht, Jiggy Dje, Lange Frans, Kempi, Gers, Rico en Sticks, RBdjan en veel meer. Winne staat zelf ook op het album met het nummer Wij Zijn 1, waarvoor een videoclip wordt geschoten.

In 2011 is Winne een van de deelnemers van het eerste seizoen van het TROS-programma Ali B op volle toeren. Winne wordt in deze aflevering gekoppeld aan Henny Vrienten van Doe Maar. Winne, met ondersteuning van Ali B, maakt een remake van een van de grootste hits van Doe Maar: 32 jaar (Sinds 1 dag of 2), het nummer waarmee Doe Maar in 1980 doorbreekt bij het grote publiek. Henny Vrienten maakt een remake van Lotgenoot (2009).

Op 23 maart 2012 verschijnt de gemixte track ‘Geef Acht’ van de hardstyle-dj Headhunterz na lang wachten door de hardstylefans. Een deel van dit nummer wordt gedraaid door Headhunterz op het harddancefestival Mysteryland op 23 augustus 2011.

In 2013 verschijnt het album Greatminds gemaakt door Winne, Sticks en Jiggy Dje. Samen met producer Dr. Moon werkt het drietal een tijd in Parijs aan het album. Winne trekt samen met de groep het land door voor verschillende optredens.

Na negen jaar verschijnt Winnes tweede album Oprecht Door Zee. Op de plaat zijn onder anderen Emms, Kempi, Derek Otte, Fresku, Poppe, Feis en Melissa Lopes te horen.