Veldhuis & Kemper

Veldhuis & Kemper is een Nederlands cabaret- en muziekduo, bestaand uit Remco Veldhuis en Richard Kemper. Het duo is in 1997 bij elkaar gebracht door een gezamenlijke vriend, die er genoeg van kreeg om steeds maar van beiden aan te horen dat ze graag op het podium wilden staan. Geen van beiden had theaterervaring, maar nog diezelfde avond al bleek er chemie te zitten tussen de twee.

In de twee jaar die daarop volgden, leerden ze elkaar beter kennen. In 1999 eindigden Veldhuis & Kemper als tweede achter Marc-Marie Huijbregts op het Camerettenfestival. In 2002 gaat Veldhuis & Kemper in première met het eerste avondvullende cabaret-programma Half zo Echt, met als Finalenummer Ik Wou Dat Ik Jou Was. Het nummer bereikt de nummer-twee-positie in de Nederlandse Top 40, wordt in 2003 het meest gedraaide Nederlandstalige nummer en wordt verkozen tot op drie na Beste Nederlandstalig nummer aller tijden. In juni 2003 verschijnt het debuutalbum Half zo Echt met daarop naast Ik wou dat ik jou was nog elf andere liedjes. Dit album wordt goud en krijgt een Edison Music Award in categorie Beste Kleinkunst/Luisterlied.

In november 2006 ging het vierde programma van Veldhuis & Kemper in première: ‘Tijd heelt alle zonden’. ‘Tijd heelt alle Zonden’ speelde het seizoen 2006/2007 en is in 2007/2008 in reprise. In totaal is het programma dan ruim 200 keer gespeeld.

Het muzikale duo staat in 2004 onder andere zes keer in het voorprogramma van Marco Borsato in een uitverkochte Kuip en treedt diverse keren op als onderdeel van een groter programma in Ahoy en het “Gala van het Nederlandse Lied”. Als Veldhuis & Kemper in 2004 worden genomineerd als Beste Popgroep Nationaal bij de TMF Awards, is dat volgens het duo hun beste grap tot dan toe.

Ondertussen hebben ze vijf albums uitgebracht. In het theaterseizoen 2014-2015 staan ze in de theaters met hun 8e programma, Of de Gladiolen.

Na het spelen van enkele try-outs van hun nieuwe avondvullende voorstelling “Hou dat vast” in 2020, moest hun theatertour voor onbepaalde tijd worden stilgelegd vanwege de uitbraak van het COVID-19-virus in Nederland.