Tommie Christiaan

Een duizendpoot, zo mogen we Tommie Christiaan best noemen, met een achtergrond in alle mogelijke facetten van het artiestenvak. Nu richt het multitalent zich, naast zijn hoofdrol in de musical On Your Feet en zijn rol als Jezus in The Passion, vooral op muziek. Zijn eigen muziek welteverstaan: met zijn EP Zoveel Liefde laat Tommie voor het eerst écht het achterste van zijn tong zien.

Sinds het laatste seizoen van Beste Zangers is heel Nederland het erover eens: Tommie Christiaan is een begenadigd zanger. Dat had hij al bewezen in zijn vele musicalrollen, maar nu deed hij het op eigen titel. Elke week liet hij zowel de kijker als zijn medekandidaten versteld staan van zijn zangkunsten. Na dat succes is het nu tijd om door te pakken en meer te doen met zijn eigen muziek. Een overtuigend voorproefje was zijn eerste single Alles Wat Ik Voor Me Zag, die vorig jaar oktober uitkwam.

Inmiddels is Tommie begonnen aan wat de grootste zoektocht van zijn leven is, op jacht naar zijn eigen muzikale identiteit. Die muziek heeft hem altijd al getrokken, zegt hij: “Het is heerlijk om in een rol even iemand anders te zijn en daarin te verdrinken. Maar als ik voor mezelf zing, hoef ik niet te denken aan tegenspelers of de plek waar ik op dat moment moet staan. Dan kan ik er helemaal voor gaan. Muzikaliteit heb ik altijd bewonderd en gewaardeerd. Als kind luisterde ik naar liedjes en kon dolgelukkig worden van dat ene baslijntje. Dát wil ik nu graag delen.”

Het artiestenvak werd hem bijna letterlijk met de paplepel ingegoten: Tommie groeide zo’n beetje op in de dansschool van zijn moeder, waar hij als dreumes al tussen de tutu’s door rende. Door zijn opa die dirigent was, groeide hij op met klassieke muziek, via zijn tante Suzanne Venneker (Vulcano, Mrs. Einstein) ook met popmuziek. Tommie speelde in school- en amateurmusicals, volgde dans-, muziek- en zanglessen. Door artiesten als Usher en Justin Timberlake werd hij geïnspireerd in het combineren van zang en dans. Toch bleef het bij een hobby, want later zou hij piloot worden!

Totdat iemand de inmiddels 17-jarige Tommie aanraadde eens te gaan kijken op een open dag van de Lucia Marthas Academie. “Daar zag ik mensen die intens bezig waren met zang en dans”, herinnert Tommie zich. “Het zweet vloog in de rondte en bij mij viel het kwartje. Dít moest ik gaan doen!” Hij deed auditie, werd aangenomen en doorliep de opleiding, waar hij zich ontwikkelde tot allround entertainer.

Na optredens als danser in grote shows en televisieprogramma’s en een hoofdrol in de film Afblijven bouwde Tommie een flink cv aan musicalwerk op. Tijdens de televisiezoektocht naar het personage Joseph voor de gelijknamige musical werd hij ‘weggekaapt’ voor een hoofdrol in High School Musical. Daarna won hij in een soortgelijke talentenjacht de hoofdrol in Zorro en speelde daarnaast in producties als Love Me Tender, The Little Mermaid, Grease, Hair en dit seizoen in On Your Feet. Daarnaast kreeg Tommie dit jaar ook de rol van Jezus in het livespektakel The Passion.

Zijn eerste, voorzichtige stappen op het puur muzikale vlak zette Tommie enkele jaren geleden. “Een solocarrière zat altijd al in mijn achterhoofd, maar concrete plannen had ik nooit. Tot mijn destijds nieuwe management het idee opperde. Opeens viel alles samen.” Nadat hij een optreden zag van gitarist Nigel Schat, stapte Tommie op hem af. Het klikte, de twee besloten een duo te vormen en begonnen samen kleinschalige optredens te doen. Ik Mis Je, de zelfgeschreven single van Tommie & Nigel, kwam in de zomer van 2016 uit.

Een keerpunt in Tommies carrière kwam toen hij het afgelopen seizoen te zien was in het tv-programma Beste Zangers. Daar deed hij de monden van het publiek én zijn mede-kandidaten openvallen met fantastische vertolkingen van onder meer Caruso in vloeiend Italiaans, A Sama De in een Surinaams dialect en Barcelona, een weergaloos duet met Tania Kross. “Het effect van het programma was ongelooflijk”, vertelt hij. “Bij elke uitzending ontploften mijn telefoon en social media met enthousiaste berichten.” Het duet met Tania belandde op nummer 1 in iTunes en de views op YouTube gingen door het dak. Tommie Christiaan, de zanger, had zichzelf op de kaart gezet.

Op zijn EP laat hij horen dat hij ook met eigen nummers uit de voeten kan. Was de single Alles Wat Ik Voor Me Zag nog een groovy nummer waarbij Tommie in de videoclip ook zijn danskunsten kon vertonen, de rest van zijn liedjes variëren van een ballad tot uptempo nummers. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze behandelen dat universele thema, de liefde.

De tekst van In Een Ander Licht schreef Tommie grotendeels alleen, op muziek van Sebastiaan Brouwer. Het nummer gaat over degenen om je heen waar je van houdt, maar die niet zo goed van zichzelf kunnen houden. Jij Weet Niet Half, de tweede single van de EP die werd geschreven door Karel Schepers en geproduceerd door Future Presidents, behandelt het gegeven dat je geliefde het uitmaakt terwijl je zelf weet dat je het beste voor diegene bent. In zowel Raak Me Aan als Zoveel Liefde bezingt Tommie dat jubelende gevoel wat je hebt als je ontzettend verliefd op iemand bent en bijna wordt overspoeld door emoties. Echo, dat voortkwam uit een samenwerking met gitarist Nigel Schat en tekstschrijver Koen Thomassen, gaat over het kwijtraken van een geliefde. “Over hoe herinneringen aan iemand dan nog naklinken in je hoofd én je hart”, aldus een poëtische Tommie.

Dat al zijn liedjes tot nu toe over de liefde gaan is niet toevallig, lacht hij. “Een heerlijk thema. Ik ben een intense lover. Niet per se altijd een romanticus met elke week bloemen en diner bij kaarslicht, maar wel een gevoelig persoon met het hart op de tong.” De meeste nummers op de EP Zoveel Liefde nam hij op met Sebastiaan Brouwer en Marcel van Daalhuizen van zijn label MBass Records en het producersteam Joost Jellema en Jeroen Rombouts, ook bekend van zijn Beste Zangers-collega Kenny B.

Met zijn Nederlandstalige muziek wil Tommie het gat vullen tussen aan de ene kant de volkszangers en aan de andere livebands. “Ik denk dat ik binnen de Nederlandstalige popmuziek iets kan brengen dat er nog niet is. Een combinatie van een ‘on-Nederlandse’ productie en een complete show, met zang en dans.” Hij staat te trappelen om met zijn eigen nummers het podium op te stappen, zoveel is duidelijk. “Dit najaar gaan we een theatertour doen, met de titel In Een Ander Licht. Met eigen liedjes, maar ook andere die veel voor me hebben betekend, zoals uit Beste Zangers. Wie is Tommie? Dát wil ik proberen te vertalen in een avondvullend programma.”

In zichzelf mijmerend droomt de zanger alvast verder: “Uiteindelijk wil ik de grootste stage die er bestaat: met een vette band, dansers, spektakel, vuurwerk en 20.000 man met de handen in de lucht. Maar tegelijk zoek ik nog naar mijn stijl. Geen idee wat ik over vijf jaar doe, maar dat hoeft ook niet. Dat komt wel; ik wil voor nu gewoon mooie dingen maken.”