Thomas Acda

Thomas Acda (1967) is een Nederlandse cabaretier, acteur, zanger, theatermaker en Schrijver. Geboren in Amsterdam, groeide Thomas Acda op in De Rijp, na zijn middelbare school ging hij naar de toneelacademie, maar al snel werd deze ingewisseld voor de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Hier ontmoette hij ook zijn latere kompaan Paul de Munnik. In 1993 ronde hij zijn studie af, waarbij hij de Pissuise prijs in ontvangst mocht nemen voor de gezamenlijke productie met Paul de Munnik.

In 1997 maakte Thomas Acda zijn debuut in de film In Het Belang Van De Staat en de nu legendarische film All Stars. Nog belangrijker, in hetzelfde jaar kwam het eerste album van Acda en De Munnik – Acda En De Munnik uit welke 5 weken op #1 in de charts stond. In mei 1998 volgt de single ‘’Niet Of Nooit Geweest” een Nederlandse klassieker. Met behulp van Jack Spijkerman is dit nummer niet weg te denken van de Nederlandse Radio en wordt een gigantische zomerhit die door jong en oud wordt meegezongen. Het album ‘’Naar Huis’’ als ook de single worden platina. Ondertussen heeft deze single meer dan 20.000.000 streams en zijn er ontelbare covers gemaakt. Acda en de Munnik ontvangen vervolgens de zilveren harp voor ’Niet Of Nooit Geweest’’ en winnen in 1999 de Pall Mall Export Prijs en de Edison voor categorie Kleinkunst en Popmuziek.

Na met de van Dik Hout de Poemas te hebben gevormd verkoopt deze gelegenheidsformatie 4 keer de toen Heineken Music Hall (nu AFAS Live) uit.

In 2000 gaan Acda en De Munnik met hun derde theaterprogramma de theaters in, 1 jaar later volgt er een concert met het Metropole Orkest. Hun volgende album ‘’Groeten uit Maaiveld’’ bereikt ook de gouden status en zorgt ervoor dat het duo de Gouden Harp in ontvangst mag nemen.

In 2004 verzint Thomas de rockopera ‘’Ren Lenny Ren!” en in hetzelfde jaar speelt hij de hoofdrol in de film ‘’In Oranje’’ welke nationale en internationale prijzen in ontvangst mag nemen.

Na een korte pauze in 2005 waarin Thomas wel een rol speelt in Alles Is Liefde, waarvoor hij de Rembrandt Award ontvangt brengt het duo in 2007 alweer een nieuw album uit ’’Nachtmuziek’’ dat vol staat met kleine liedjes en draait om vriendschap.

In 2011 nemen Acda en De Munnik hun nieuwe album op in The Sun Studios in Memphis, waarna ze eind 2011 te zien zijn bij Symphonica in Rosso. Beide tracks uit deze show komen op nummer 1 & 2 in de single charts en behalen de 7de plaats in de Top40. 

In 2013 ontvangen de heren de Radio 2 Mijlpaalprijs waarna ze in 2014 bekend maken om te stoppen. Maar echt stoppen kunnen deze mannen nooit, regelmatig zijn ze te zien als gastartiesten bij Vrienden van Amstel, en in 2021 volgde dan eindelijk nieuwe muziek. Met “Als Ik Je Weer Zie” (in samenwerking met Maan en Typhoon) laten beide heren zien dat ze eigenlijk nooit weg zijn geweest. Ondertussen is de plaat dubbel platina en is die nog steeds veelvuldig op de radio te horen. 

Met zijn humoristische, maar gevoelige teksten, en de kunst om zelfs grote emoties heel klein te kunnen uitdragen is Thomas Acda een onmisbare peiler in niet alleen de Nederlandse muziekindustrie, maar de volledige Nederlandse cultuur. Net als een broodje frikandel, haring of klompen is hij niet te missen in ons huidige culturele landschap en hebben zijn muziek, theatershows, films en teksten vele mensen geraakt en beïnvloedt. Geen kroegavond is compleet zonder ‘’Het Regent Zonnestralen’’, geen stad is zo vaak bezongen als zijn geliefde Amsterdam en geen naam is zo bekend als Herman, dankzij Thomas Acda.