The Flexican

Thomás Goethals, ook bekend als The Flexican, is een Amsterdamse producer en DJ. Met zijn geboorteplaats Mexico-stad, waar hij de eerste 10 jaar van zijn leven doorbracht, en een opleiding aan de School for Audio Enginering in Amsterdam, ontwikkelde The Flexican zich tot een geweldige technische muzikant met een uitzonderlijk instinct voor ritme en muzikale diversiteit.

Aanvankelijk bouwde hij zijn reputatie op als een breed eclectische en bekwame DJ, na zijn debuut volgde een intrede bij de zeer populaire Nederlandse hiphopploeg Flinke Namen. Hun debuutalbum ‘Superstuntwerk’ werd uitgebracht op het prestigieuze Nederlandse hiphoplabel Top Notch en bevatte de hits ‘Als zij langs loopt’ en zijn persoonlijke favoriet ‘Wolken’. In 2013 produceerde The Flexican de track Bumaye (Watch Out For This) samen met FS Green, aanvankelijk uitgebracht op zijn ‘Yours Truly II’ mixtape. Na te zijn bewerkt door Major Lazer, werd het een internationale hit, waardoor The Flexican internationaal beroemd werd.

Gevoelend dat de muzikale sfeer op clubs en festivals over de hele wereld steeds meer richting mannelijk gedomineerde EDM mosh pit-evenementen stuurde, nam The Flexican een U-bocht van ‘Bumaye’ in zijn opvolger ‘Mother’s Day’ met Sef. De track was een opzettelijk sexy ode aan de vrouwelijke vorm, met een knipoog naar The Poison Clan’s klassieker ‘Shake Whatcha Mama Gave Ya’. De Parijse kunstenaar / regisseur Yue Wu, die ook het kunstwerk van de single maakte, nodigde dit feestelijke nummer uit in de bloeiende en flamboyante moderne Parijse mode-scene, een eerbetoon aan de balzaalcultuur en waaruit blijkt dat meer dan 25 jaar na de release van de cultdocumentaire van dezelfde naam, “Paris is Burning”.

De afgelopen twee jaar bleef het stil rond The Flexican. Hij nam een lange pauze van het uitbrengen van muziek om zichzelf te herontdekken door meditatie en zijn passie voor muziek. Het resulteerde in eindeloze dagen en nachten in de studio, het werken met verschillende internationale songwriters en muzikanten en het verfijnen van zijn schrijfvaardigheden. Dit is hoe zijn onlangs uitgebrachte EP New Moon (december 2016) werd geboren.

Voor New Moon keerde hij terug naar zijn muzikale startpunt als producer, namelijk hiphop, gecombineerd met zijn recente flirt met house en techno. Het is een weerspiegeling van zijn brede smaak en interesse in muziek; alles uit de jaren 90 hiphop, R&B, techno en house is vertegenwoordigd in zijn nieuwe kenmerkende geluid.

De New Moon EP bestaat uit vier nummers met kenmerken van het elektronische duo CUT_ (NL) en zanger Marci (VK). Voorafgaand aan de New Moon EP bracht The Flexican komt het nummer Baby uit – een remix van Prince – als eerbetoon aan alle pasgeboren baby’s onder zijn goede vrienden.

New Moon is nu beschikbaar voor streaming op Spotify, Apple Music en Soundcloud.