Ramses

De volgende met de hiërogliefen zijn het nieuwe Nederlandse duo Ramses, alias Erik Buschmann en Wannes Salomé van de in Amsterdam gevestigde outfit Klangstof. Uit een reeks vrije schrijfsessies waarin ze ideeën voor een nieuw project konden vastleggen, ontstond het materiaal voor Ramses op organische wijze, wat de weg vrijmaakte voor diepe, speelse en climax-stukken gewichtloze elektronica, gericht op het bereiken van de toppen van de computer -geholpen escapisme.

Ramses’ debuutalbum voor Kompakt, “I Feel Nothing” EP, bestaat uit drie delen die verbonden zijn door hun gedeelde gevoel van etherische tijdloosheid en ruime veelzijdigheid. Begonnen als een wankele, hybride Italo-bas-churner, evolueert het titelnummer snel naar een pulserend crescendo van elegische stemmen, ondoorzichtig synthwerk en trapsgewijze bliepjes en bloops, om uiteindelijk uit te komen in een zielhelende finale van piano-geregen stasis.

Soulful en boogie-vriendelijk tot in de kern, “Born To Fail” is een eerbetoon aan de Egyptische denkbeeldige achtergrond van het duo door een weelderige mix van Cali-funk-motieven en melodieuze stijlfiguren die doen denken aan het grote land van de farao’s. Om het pakket af te ronden, zorgt de dromerige drift “Groef” voor een meer ingetogen en bewuste toegang tot de omgevingswereld van Ramses, waarbij uitgebleekte pads, langzaam bloeiende keyboardvluchten en Sino-gearomatiseerde harmonischen in één rijkelijk getextureerd, ontroerend tableau worden samengesmolten verschuivende perspectieven.