Erik Buschmann

Drummer van beroep, die door de jaren heen een solide ervaring heeft opgedaan als beatdirigent in vele bands en projecten, het is met zekerheid te zeggen dat de Amsterdamse artiest Erik Buschmann zijn vak kent als het gaat om het neerleggen van drumpartijen en dat het hem zeker heeft gediend als een opkomende producent. Nadat hij zijn compositievaardigheden geleidelijk heeft uitgebreid om elementen uit een breed spectrum van invloeden te integreren – van abstracte hiphop tot elektronica, via ambient en chille popvibraties, beweegt Erik zich nu in een genre-ongebonden klasse van zichzelf.

Terwijl de richting van zijn eerste inspanningen meer gericht was op atmosferische scaping en het creĆ«ren van hypnotiserende stukken om je oren rond te wikkelen, zijn zijn meer recente werken in compositie uitgebreid in meer veelzijdige en intieme tableaus. Erik neemt de wil op zich om zijn innerlijke verlangens te verkennen en zijn artistieke ambities te verwezenlijken en heeft een paar EP’s en een debuut solo-album in de pijpen, die ons elk in verschillende headspaces leiden, waar vervaagde herinneringen samensmelten tot minimalistische architectuur.

De nieuwste twee-tracker “Stay” van Erik, die in augustus 2021 wordt uitgebracht, combineert zijn kenmerkende fluwelen touch voor serene downtempo-grooves met gedempte sferen en fractals van een felgekleurd wereldmuziek-DNA. Zijn grootste soloproject tot nu toe, de veertien cut-lange “Blue Spells” LP (gepland voor eind 2021, begin 2022) laat een weelderig assortiment van bonte en soulvolle jams horen, geweven uit een uitgebreide reeks live opgenomen en verwerkte geluiden en monsters. Een gevoelvol, volwassen werk dat getuigt van Eriks langverwachte erkenning.