De Staat

In 2007 verscheen de eerste demo van de band met nummers die in het woonhuis van de leadzanger in de Nijmeegse wijk Wolfskuil waren opgenomen. In 2008 tekenden ze bij Excelsior Recordings en in 2009 kwam het eerste album Wait for evolution uit. De band werd bij het opnemen van zijn eerste album geholpen door verschillende artiesten, onder wie The Bloody Honkies en Fuck The Writer. Het album werd door verschillende media uitgeroepen tot album van het jaar en won de 3voor12 Beste Album Award.

De Staat vergezelde de Vlaamse band dEUS op zijn tournee door Engeland en speelde daarnaast op Pinkpop 2009. In datzelfde jaar speelden ze op Lowlands, Dour en op het Sziget-festival in Hongarije. Van het concert op Lowlands is in 2009 een dvd Live@Lowlands 2009 uitgebracht, waarop ook gastbijdragen van Bram Hakkens (Kyteman’s Hiphop Orkest) en Bas Bron staan. Chris Goss, producer van Queens of the Stone Age en frontman van Masters Of Reality zag de show op Lowlands en was enthousiast. Dat resulteerde eind 2009 in een deal met Mascot Records, ook het label van Masters Of Reality.

Begin 2010 werd De Staat genomineerd voor de 3FM Awards als beste artiest in de categorie alternative en Wait for Evolution in de categorie Beste Album. Ook speelde de band in het voorprogramma van de Welshe band Stereophonics in de Heineken Music Hall.

In 2010 werd het debuutalbum uitgebracht in de rest van Europa en tourde de band door Europa, Canada en Amerika. Zo stond de band onder andere op het Glastonbury Festival, Reeperbahn en NXNE.

In maart 2011 kwam het tweede album Machinery uit. De eerste single van dat album heet ‘Sweatshop’, de tweede ‘I’ll Never Marry You’. In april 2011 ontving De Staat een 3FM Award voor Best Alternative. In april 2012 wist het deze prijs te prolongeren.

In september 2013 kwam het derde album I_CON uit. Het eerste nummer dat uitkwam, was ‘Make Way For The Passenger’ en het nummer heeft een lyric-video. Het nummer ‘Devil’s Blood’ werd gekozen als eerste officiële single en heeft een videoclip. Het nummer ‘Down Town’ was de soundtrack voor het videospel FIFA 14. I_CON haalde de tweede plaats in in de Nederlandse album top 100, en op 31 maart 2014 ontving De Staat een Edison voor het album in de categorie Rock. De videoclip van het nummer Witch Doctor, gemaakt samen met Studio Smack en Floris Kaayk, verscheen pas twee jaar later en won de eerste prijs voor de beste film op het Playgrounds Festival.

In 2014 werd de ep Vinticious Versions uitgebracht, met nieuwe versies van eigen nummers van de eerste drie albums en een videocompetitie bij elk van de nummers op Youtube. In januari 2016 verscheen het vierde album O. In het voorjaar van 2016 verzorgde de band het voorprogramma in een deel van de Drones Tour van Muse in Europa.

De Staat trad twee keer op tijdens Pinkpop 2016 nadat de Zweede metalband Ghost afzegde wegens stemproblemen bij de zanger. Volgens de organisatie was De Staat de Brand Bier Stage, waar ze de eerste keer optraden, ontgroeid.

In augustus 2016 werd bekend dat aan de band vanaf 2017 een jaarlijkse subsidie van 236.200 euro is toegekend door het Fonds Podiumkunsten, in totaal 944.800 euro over een periode van vier jaar. Hierover ontstond enige ophef in de sociale media.

In november 2016 werd het eerste live-album van de band uitgebracht: Live in Utrecht. Het album werd opgenomen bij hun optreden in TivoliVredenburg tijdens de O-tournee in februari 2016.

In 2017 werd de Gouden Notekraker aan hen toegekend. In het najaar van 2017 vonden de ‘In The Round’ shows plaats op het terrein van de Vasim in thuisstad Nijmegen. In deze vier speciale shows speelde de band op een rond podium tussen het publiek in.

Op 18 januari 2019 bracht de band hun zesde studio album ‘Bubble Gum’ uit. Diezelfde dag speelde de band tijdens Eurosonic een surprise release show in de Vera te Groningen.