In Het Niets

Categorie: One Night Stand
Regie: Daniel Bruce
Scenario: Bastiaan Tichler 
Producent: CTM Pictures
Genre: Drama
Taal: Nederlands en Engels
Lengte: 50 minuten
In coproductie met: NTR, VARA & VPRO

De 51-jarige illegale Ghanese immigrant Agymah heeft zijn vertrouwen in de mensheid verloren en leidt een verborgen leven als kok in de Ghanese gemeenschap in de Bijlmer. Totdat hij opgescheept wordt met de 12-jarige Nina, die trappelt van ongeduld om in Nederland een nieuwe start te maken en droomt van een carrière als zangeres. Aangeraakt door haar enorme levenslust, zoekt hij voorzichtig weer aansluiting bij het leven buiten. Maar dan slaat het noodlot toe; een Israëlisch vliegtuig stort neer op de plek van hun flatgebouw en Agymah gaat wanhopig op zoek naar het meisje dat hem weer een reden gaf om te leven. 

Een indringende film over de slachtoffers van de Bijlmerramp. Geen verhaal over cijfers, autoriteiten en heen en weer schuiven van verantwoordelijkheid, maar een verhaal over twee mensen, die daar gewoond zouden kunnen hebben.


Regisseur Daniel Bruce

Regisseur Daniel Lawrence Bruce over In het niets: “Op 4 oktober 1992 stortte El Al vlucht 1862 Boeing 747 neer in het flatgebouw Klein-Kruitberg in de Bijlmer. Meer dan tachtig appartementen werden vernield en volgens de officiële cijfers waren er 43 doden. Overlevenden en reddingswerkers beweren echter dat er veel meer slachtoffers waren, die niet getraceerd zijn vanwege hun illegale status. Het bewijs van hun bestaan is letterlijk in vlammen opgegaan. 

In het niets biedt een inzicht in wie de illegale bewoners van Klein-Kruitberg geweest kunnen zijn en hoe ze leefden voor hun tragische dood. We willen met deze film eraan bijdragen dat de onbekende slachtoffers niet zullen worden vergeten. 

De thema’s identiteit en nalatenschap staan centraal in de film. Als je sterft zonder iets achter te laten, heb je dan wel echt bestaan? De verdwenen bewoners van Klein-Kruitberg bestaan alleen nog in de herinnering van de overlevenden die hen gekend hebben. Identiteit is een belangrijk thema waarmee deze illegale immigranten dagelijks worstelen. Het feit dat ze illegaal in Nederland verblijven en daardoor geen bestaansrecht hebben, domineert hun levens. 

De film eindigt met het oplaten van ballonnen; iets dat daadwerkelijk gebeurt tijdens de herdenking van de Bijlmerramp. Tijdens de ceremonie worden 43 gekleurde ballonnen losgelaten die de 43 slachtoffers vertegenwoordigen. Hiernaast is er één witte ballon die staat voor alle naamloze slachtoffers van de ramp. In het zien opstijgen van deze witte ballon, terwijl die verdwijnt in de grijze Nederlandse lucht, komen de thema’s van de film in beeld samen.”

Daniel Bruce (1981) bracht de eerste tien jaar van zijn leven door in Amsterdam tussen artistieke expats. Zijn ouders waren beide afkomstig uit Zuid-Afrika, zijn vader is een schrijver van toneelstukken en zijn moeder kunstenaar en galeriehouder. Na de omwenteling in Zuid-Afrika keerde het gezin terug en maakte Daniel er zijn school af. Vanaf jonge leeftijd werkte Daniel als grafisch vormgever en kwam in de reclame-industrie terecht. Dit werk bracht hem terug naar Nederland waar hij regisseur werd en vele commercials maakte. Zijn passie voor het vertellen van verhalen liet hem niet los en dreef hem naar het maken van fictiefilms. Eerder regisseerde hij onder andere NTR KORT! Weg.