Tonic Immobility

Categorie: Speelfilm
Regie & scenario: Nathalie Teirlinck
Producent: Savage Film
Coproducent: CTM Pictures, 41 Shadows

De dertigjarige gereserveerde Alice leidt een ongebonden en routineus bestaan als escorte in een grootstad. Los van een goede verstandhouding met haar joviale chauffeur Michael, mijdt ze zorgvuldig diepgaand sociaal contact en brengt ze haar nachten door in de veilige anonimiteit van hotelkamers waar ze haar klanten met een verbazend gemak fictieve gevoelens toedicht.

Alice’s hoog opgebouwde muren worden echter abrupt gesloopt wanneer blijkt dat haar ex-vriend Thomas omkwam in een auto-ongeval. Zijn broer Arnaud confronteert haar onaangekondigd met haar zesjarig zoontje Robin die ze jaren geleden bij Thomas achterliet en laat Alice geen andere keuze van Robin mee naar huis te nemen.

Zijn plotse aanwezigheid bedreigt Alice’s zorgvuldige bewaakte autonomie en is een reminder voor haar verleden. Terwijl Robin voorzichtig toenadering zoekt houdt Alice hem krampachtig op een veilige afstand en liegt haar omgeving voor dat hij haar neefje is.

Pas wanneer Michael Robin meeneemt tijdens de nachtelijke autoritten komt er stilaan verandering. Michael breekt het ijs tussen moeder en zoon, Robin bloeit open en de samenhorigheid brengt onverwacht even verbinding in Alice’s bestaan. Haar koelheid maakt geleidelijk plaats voor menselijke warmte die plots de mogelijkheid opent om alsnog een relatie met haar buitenwereld op te bouwen.

Wanneer een nieuwe, norse chauffeur echter plots Michael vervangt, slaat de leegte hard toe en is Alice opnieuw op zichzelf aangewezen.

Achteloos zoekt ze toevlucht bij een attente jongeman, Olivier, maar verbergt zich al snel in de taal die ze best beheerst: seks. Verrast door Alice’s nieuwe afstandelijkheid en in zijn onvermogen zich te binden aan een nieuwe vaderfiguur wordt Robin steeds eenzamer. Als bij bovendien ontdekt dat Alice Olivier voorspiegelde dat hij haar neefje is wordt de kloof tussen hen alleen maar groter.

Alice wordt steeds meer geconfronteerd met het emotionele vacuüm waarin ze leeft en haar onvermogen zich met iemand te verbinden. Wanneer ook Olivier stilaan meer verlangt dan een oppervlakkige verhouding klapt Alice helemaal dicht.

Koortsachtig tracht ze de controle terug te vinden haar oude, veilige routines maar ook dat biedt geen soelaas meer wanneer ze alles en iedereen, inclusief zichzelf, verliest. Het is Robin die uiteindelijk de eerste stap naar verlossing lijkt te zetten en wanhopig terug contact opzoekt met Arnaud.

Ervan overtuigd dat Robin bij Arnaud in betere handen is brengt Alice hem terug. Het verleden lijkt zich onvermijdelijk te herhalen maar onderweg delen moeder en zoon eindelijk een onverwacht moment van echte intimiteit. Wanneer Alice alleen naar huis terugkeert herinneren  enkel nog vage sporen van Robin’s aanwezigheid maar ligt de weg naar mogelijk verandering voor het eerst echt open.