Hollywood Banker

Categorie: Documentaire
Regie & scenario: Rozemyn Afman
Producent: CTM Docs
Co-producent: The Filmers
Taal: Nederlands & Engels
Speelduur: 90 minuten

In de jaren ’80 wordt de Nederlander Frans Afman de belangrijkste bankier van Hollywood en een van de machtigste mannen in de industrie. Door de Italiaanse producent Dino De Laurentiis heeft hij eerder de filmwereld leren kennen. Samen ontwikkelen zij een financieringssysteem dat de onafhankelijke filmindustrie voor altijd zal veranderen, genaamd het pre-sales systeem. 

Gedurende bijna twintig jaar is Frans doorslaggevend in de totstandkoming van films als Platoon, Terminator en Dances with Wolves. Ook staat hij aan de wieg van vele onafhankelijke productiemaatschappijen, zoals Cannon, Hemdale en Carolco.

Met de steeds groter wordende successen neemt ook de hebzucht toe. Mensen van dubieus karakter beginnen zich met onafhankelijke film te bemoeien. Mensen zoals Giancarlo Parretti, een voormalige Italiaanse ober die investeerder is geworden. Frans vertrouwt Parretti absoluut niet, maar zijn baas bij Credit Lyonnais besluit anders. Met geleend geld koopt Parretti MGM en wordt een grote speler in Hollywood. Uit protest verlaat Afman de bank. Het duurt niet lang voordat MGM met Parretti aan het roer bakken met geld verliest. Vanwege miljarden aan onbetaalde leningen gaan zowel de oude studio als de gerespecteerde bank failliet.

Zo verlaat Afman Hollywood even zo snel als dat hij is gekomen. Maar niet zonder dat hij een schat aan onafhankelijke films achter laat.

Regisseur Rozemyn Afman vertelt met Hollywood Banker het levensverhaal van haar vader, en hoe hij niet alleen de filmwereld veranderde maar ook haar eigen leven.

Regisseur – Rozemyn

Rozemyn Afman (1983) studeerde san de International Center of Photography in New York en nam deel aan cursussen voor film regisseurs aan The New York Film Academy.

Ze is de dochter van Frans Afman, the Hollywood Banker en tevens onderwerp van haar documentaire. Van hem erfde zij de liefde voor film en werd bekend gemaakt met de film industrie.

Toen ze in oktober 2010 te horen kreeg van Frans z’n terminale ziekte, verhuisde ze terug naar Amsterdam zodat ze bij hem kon zijn. Gedurende deze emotionele periode werd ze geïnspireerd door zijn verhaal en wilde dit delen met de rest van de wereld. Dit is de eerste documentaire met Rozemyn als regisseur.