Made In Iran

Categorie: Documentaire
Regisseur: Charlotte Scott-Wilson
Producent: CTM Docs

De jonge broers Icy en Sot zijn ’s nachts te vinden in de straten van Tabriz, Iran. In het pikkedonker plakken ze hun controversiële stencils op de muren van de stad. Ze willen met hun werk aandacht vragen voor de maatschappelijke kwesties en op slimme wijze de politiek bekritiseren. Wanneer ze worden uitgenodigd om te exposeren in New York, hebben ze een kans om het Iraanse regime te ontvluchten. De Amerikaanse droom staat voor de deur. De ultieme vrijheid is in zicht.

Het kleurrijke en altijd bewegende New York lijkt een warm bad, maar al snel worden Icy en Sot met de realiteit geconfronteerd. Hun manager wijst ze op de keuze die zij moeten maken: als zij willen blijven in New York, moeten ze politiek asiel aanvragen en kunnen zij nooit meer terug naar Iran. 

Terwijl de jongens hun werk proberen voort te zetten in New York, duiken we in hun herinneringen aan hun vaderland. Voor hun grote droom hebben familie en vrienden moeten achterlaten. De eenvoud van het leven, maar ook de spanning van werken terwijl het regime hen op de hielen zit.

Tijdens de opening van hun expositie wil iedereen weten die twee jongens zijn uit het ‘exotische en gevaarlijke Iran’. Icy en Sot zijn zichtbaar ongemakkelijk wanneer ze strategisch worden gepositioneerd door hun manager en de galeriehoudster. Interviews worden gegeven, handen worden geschud met zakenmannen en talloze foto’s met New Yorkse hipsters worden gemaakt. Ondertussen wordt de ene na de andere rode sticker naast de schilderijen geplakt; de doeken worden voor minimaal 6.000 Dollar verkocht!

De vlucht uit Iran van Icy en Sot is de moeite waard gebleken. Hun werk hangt nu aan een wit gestuukte muur van een New Yorkse galerie. Het wordt gekocht door rijke Amerikanen, die geen weet hebben van de Iraanse situatie, maar politiek geëngageerde kunst wel spannend vinden. Al hun doelen zijn bereikt. Maar heeft hun werk nog betekenis aan een strakke witte muur? Hoe lang zijn Icy en Sot houdbaar als kunstenaars in een stad die verslaafd lijkt aan nieuwe dingen? Was het najagen van een droom het waard nu ze nooit meer terug kunnen?

Made in Iran is een film over wat er gebeurt als je je dromen waar maakt.  

Icy en Sot NY Rooftop.jpg