Made In Iran

Categorie: Documentaire
Regisseur: Charlotte Scott-Wilson
Producent: CTM Docs

De jonge broers Icy en Sot zijn ’s nachts te vinden in de straten van Tabriz, Iran. In het pikkedonker plakken ze hun controversiële stencils op de muren van de stad. Ze willen met hun werk aandacht vragen voor de maatschappelijke kwesties en op slimme wijze de politiek bekritiseren. Wanneer ze worden uitgenodigd om te exposeren in New York, hebben ze een kans om het Iraanse regime te ontvluchten. De Amerikaanse droom staat voor de deur. De ultieme vrijheid is in zicht.

Het kleurrijke en altijd bewegende New York lijkt een warm bad, maar al snel worden Icy en Sot met de realiteit geconfronteerd. Hun manager wijst ze op de keuze die zij moeten maken: als zij willen blijven in New York, moeten ze politiek asiel aanvragen en kunnen zij nooit meer terug naar Iran. 

Terwijl de jongens hun werk proberen voort te zetten in New York, duiken we in hun herinneringen aan hun vaderland. Voor hun grote droom hebben familie en vrienden moeten achterlaten. De eenvoud van het leven, maar ook de spanning van werken terwijl het regime hen op de hielen zit.

Tijdens de opening van hun expositie wil iedereen weten die twee jongens zijn uit het ‘exotische en gevaarlijke Iran’. Icy en Sot zijn zichtbaar ongemakkelijk wanneer ze strategisch worden gepositioneerd door hun manager en de galeriehoudster. Interviews worden gegeven, handen worden geschud met zakenmannen en talloze foto’s met New Yorkse hipsters worden gemaakt. Ondertussen wordt de ene na de andere rode sticker naast de schilderijen geplakt; de doeken worden voor minimaal 6.000 Dollar verkocht!

De vlucht uit Iran van Icy en Sot is de moeite waard gebleken. Hun werk hangt nu aan een wit gestuukte muur van een New Yorkse galerie. Het wordt gekocht door rijke Amerikanen, die geen weet hebben van de Iraanse situatie, maar politiek geëngageerde kunst wel spannend vinden. Al hun doelen zijn bereikt. Maar heeft hun werk nog betekenis aan een strakke witte muur? Hoe lang zijn Icy en Sot houdbaar als kunstenaars in een stad die verslaafd lijkt aan nieuwe dingen? Was het najagen van een droom het waard nu ze nooit meer terug kunnen?

Made in Iran is een film over wat er gebeurt als je je dromen waar maakt.  

Icy en Sot NY Rooftop.jpg

Strike A Pose

Strike a Pose is een aangrijpende film over het overwinnen van schaamte en het gevecht dat nodig is om te zijn wie je bent.

Read More

Leven, Liefde & HIV

Categorie: Documentaire, Teledoc Campus
Regie & scenario: Nadia Moussaid
Producent: CTM Docs

Hiv is al sinds de jaren 90 een chronische ziekte; je gaat er niet langer aan dood. Toch zijn het sociale stigma en het taboe dat op de ziekte rust blijven bestaan. Dat ondervinden ook twee vrouwen in Amsterdam en in Groningen. Zij zijn inmiddels zo ver dat ze durven te vertellen dat ze hiv-positief zijn, ondanks alle vooroordelen die er nog altijd over vrouwen met hiv bestaan. Deze aangrijpende documentaire laat zien hoe het is om te leven met de gevreesde ziekte in onze hedendaagse maatschappij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergeet mij niet

Categorie: Documentaire
Regie & scenario: Jan Jaap Kuiper
Producent: ThankEve Productions
Co-producent: CTM Docs

Het doel van basisonderwijs is het voorbereiden van kinderen op hun toekomst. Maar alle ouders van de leerlingen op OBS De Verrekijker zijn uitgeprocedeerde asielzoekers die ieder moment het land uitgezet kunnen worden – het is een school vol kinderen met een onzekere toekomst en een traumatisch verleden.

Deze documentaire volgt de bevlogen docenten en directeur van “De Verrekijker”. Hoe gaan ze om met beschadigde, angstige en vaak ook gefrustreerde leerlingen? Hoe geven ze les aan kinderen die niet welkom zijn in Nederland? “De Verrekijker” probeert een normale basisschool te zijn waar ze goed onderwijs krijgen en waar ze kind kunnen zijn. Na een reeks van gedwongen uitzettingen wordt het echter steeds moeilijker om de leerlingen van een veilige haven te voorzien.

De situatie wordt nog ingewikkelder wanneer een nieuwe groep kinderen uit oorlogsgebied Syrië zich aankondigt op de school. Kan “De Verrekijker” de toestroom van vluchtelingen aan? Hoe houden directeur Toon Peters en zijn team de school draaiende in deze omstandigheden?

 

Sea Of Men

Categorie: Documentaire
Regie & scenario: Manuel Muñoz
Producent: Azhar Media
Co-Producent: CTM Pictures & El Viaje Films
Gefinancierd door: Nederlands Film Fonds

Wanneer een groep filmmakers door de duinen van het Zuidelijke Spanje struint, zoekend naar de sporen van een verloren stad, stuitten zij op oude houten hutjes, versleten door moedernatuur, verstopt tussen de zee en de duinen. Er blijken vier vissersmannen te wonen die zich geheel hebben overgeleverde aan de natuur. Een ieder van hen heeft zo zijn eigen reden om de maatschappij de rug toe te keren.

De vissersmannen wijdden hun gehele leven aan vissen, het staren naar de zee en alcohol. De filmmakers besluiten hun zoektocht naar de sporen van de Duitse archeoloog te staken en zich te verdiepen in deze uitzonderlijke karakters, die veel interessanter blikker te zijn dan speculaties over het verleden.

Regisseur/Scenario – Manuel Muñoz

Manuel Muñoz is geboren in 1978, Sevilla, Spanje. Hij studeerde Marketing aan de Universiteit van Sevilla en Media & Communicatie aan de Universiteit van Lincoln in Engeland. Na enig regie werk in Londen, begon hij aan de Internationale School voor Films en TV in Cuba. Hier studeerde hij af in 2004.

Hollywood Banker

Categorie: Documentaire
Regie & scenario: Rozemyn Afman
Producent: CTM Docs
Co-producent: The Filmers
Taal: Nederlands & Engels
Speelduur: 90 minuten

In de jaren ’80 wordt de Nederlander Frans Afman de belangrijkste bankier van Hollywood en een van de machtigste mannen in de industrie. Door de Italiaanse producent Dino De Laurentiis heeft hij eerder de filmwereld leren kennen. Samen ontwikkelen zij een financieringssysteem dat de onafhankelijke filmindustrie voor altijd zal veranderen, genaamd het pre-sales systeem. 

Gedurende bijna twintig jaar is Frans doorslaggevend in de totstandkoming van films als Platoon, Terminator en Dances with Wolves. Ook staat hij aan de wieg van vele onafhankelijke productiemaatschappijen, zoals Cannon, Hemdale en Carolco.

Met de steeds groter wordende successen neemt ook de hebzucht toe. Mensen van dubieus karakter beginnen zich met onafhankelijke film te bemoeien. Mensen zoals Giancarlo Parretti, een voormalige Italiaanse ober die investeerder is geworden. Frans vertrouwt Parretti absoluut niet, maar zijn baas bij Credit Lyonnais besluit anders. Met geleend geld koopt Parretti MGM en wordt een grote speler in Hollywood. Uit protest verlaat Afman de bank. Het duurt niet lang voordat MGM met Parretti aan het roer bakken met geld verliest. Vanwege miljarden aan onbetaalde leningen gaan zowel de oude studio als de gerespecteerde bank failliet.

Zo verlaat Afman Hollywood even zo snel als dat hij is gekomen. Maar niet zonder dat hij een schat aan onafhankelijke films achter laat.

Regisseur Rozemyn Afman vertelt met Hollywood Banker het levensverhaal van haar vader, en hoe hij niet alleen de filmwereld veranderde maar ook haar eigen leven.

Regisseur – Rozemyn

Rozemyn Afman (1983) studeerde san de International Center of Photography in New York en nam deel aan cursussen voor film regisseurs aan The New York Film Academy.

Ze is de dochter van Frans Afman, the Hollywood Banker en tevens onderwerp van haar documentaire. Van hem erfde zij de liefde voor film en werd bekend gemaakt met de film industrie.

Toen ze in oktober 2010 te horen kreeg van Frans z’n terminale ziekte, verhuisde ze terug naar Amsterdam zodat ze bij hem kon zijn. Gedurende deze emotionele periode werd ze geïnspireerd door zijn verhaal en wilde dit delen met de rest van de wereld. Dit is de eerste documentaire met Rozemyn als regisseur.

Addicted To Every Possibility

Categorie: Documentaire
Regie & scenario: Moon Blaisse
Producent: Jules Debrocks (Pain Perdu Audiovisual Productions)
Co-producent: CTM Pictures
Taal: Nederlands
Speelduur: 70 min

“Addicted To Every Possibility” is een creatieve reconstructie van het leven van designer/architect Maarten van Severen, door middel van situaties uit het actuele leven van zijn vier succesvolle zonen. In ieder van de vier jonge mannen liet hij een deel van zijn talenten en eigenschappen na. Ze vertellen over hun vader terwijl ze, in zijn schaduw en zijn voetsporen, zelf hun veelbelovende toekomst realiseren. Samen met collega’s en vrienden en aan de hand van archiefmateriaal maken we een reis door Maartens carrière. We reconstrueren het leven van Maarten door een subjectief beeld te geven van het heden bij zijn vier zonen. De geschiedenis lijkt zich op een wonderlijke manier te herhalen en zich net van het verleden te onderscheiden.

Voor meer informatie zie: maartenvanseverenthefilm.com

Regisseur/Scenario – Moon Blaisse

Moon Blaisse ruilde na haar middelbare studies Nederland voor Brussel, waar ze filmregie studeerde aan het RITS. Haar eindwerk ‘Misschien later’ bleek meteen een schot in de roos. Deze kortfilm bezorgde haar een VAF Wildcard op het Internationaal Kortfilmfestival  Leuven, alsook een nominatie voor het Gouden Kalf & Beste Debuut op het Nederlands Filmfestival. Daarnaast sleep ‘Misschien later’ twee awards in de wacht op het International shortfilm festival te Guanajuato, Mexico en werd de film voor verschillende festivals geselecteerd. Inmiddels heeft Moon reeds enkele videoclips en documentaires geregisseerd. Uit een opdrachtfilm voor de Maarten van Severen Foundation over de Chair .03, kwam het idee voort van de auteursdocumentaire ‘Addicted to Every Possibility’. Algauw bleek er veel interesse voor deze documentaire, zowel uit de architectuurwereld als daarbuiten. Naast deze lange documentaire bereidt Moon momenteel ook haar kortfilm voor die ze zal draaien met haar Wildcard. Ook de plannen voor een langspeelfilm liggen momenteel op tafel.

As Time Goes By In Shanghai

Shanghai.jpg

Categorie: Documentaire
Regie & scenario: Uli Gaulke
DOP: Jörg Jeshel, Axel Schneppat
Montage: Silke Rohrlach, Markus Schmidt
Geluid: Raimund von Scheibner
Producent: Helge Albers Flying Moon FilmProduktion
Co-producent: Sander Verdonk – CTM LEV Pictures
Gefinancierd door: German Federal Film Board FFA, Medienboard Berlin-Brandenburg MBB, Deutscher Filmförderfonds DFFF
Taal: Engels en Chinees

The oldest band of the world has been playing every evening at the Peace Hotel in Shanghai for more than thirty years. Most members of the band, all Jazz musicians of the first rank, are older than 80 years.

AS TIME GOES BY IN SHANGHAI accompanies the oldest band in the world on their greatest adventure yet: their appearance at the North Sea Jazz Festival Rotterdam, the most important festival of its kind. 

In the final weeks before their appearance, this musical film will immerse itself in a world of unparalleled change. Jazz stands for improvisation, individualism, freedom and creativity. Against the backdrop of great jazz hymns, the film will chart the fascinating life stories of these seven exceptional musicians: from the Japanese occupation to the Cultural Revolution right up to today’s turbo planned economy. With humour, wisdom and a tale or two being spun on the way, the men in black suits will lead us on a tour of their everyday lives in one of the world’s most modern cities and show us how good old jazz has given them the strength to weather the storms of time.

facebook.com/peaceoldjazzbandmovie
peace-old-jazz-band.tumblr.com

Anton Corbijn Inside Out

Categorie: Documentaire
Regie: Klaartje Quirijns
D.O.P.: Martijn van Broekhuizen & Diderik Evers 
Geluid: Jos ten Klooster
Montage: Boris Gerrets
Geluidsontwerp: Rob Flanagan
Componist: Gavin Friday
Creative producer: Thomas den Drijver
Productieleider: Margreet Ploegmakers
Co-producenten: Denis Wigman – CTM Films, Bart van Langedonk – Savage Films, Morgan Bush - Fastnet Film, VPRO
Producenten: Sander Verdonk & Gertjan Langeland
Producent: LEV Pictures
Sales agent: Hanway
Speelduur: 90 minuten
Release: Februari 2012 (Nederland)

Festivalselecties:

Berlinale - World premiere
Prix Italia - Best documentary in the category music and arts

SYNOPSIS
An intimate portrait of Anton Corbijn as he travels the world as a photographer, film maker and video artist. A unique and revelatory look at the drama and conflict inherent in the man himself: the sacrifice of his private life versus his meteoric career, his commercial success versus his desire for artistic recognition, and his audience’s admiration versus his personal loneliness.

Director Klaartje Quirijns

Klaartje Quirijns is director of documentaries, including The Brooklyn Connectionand The Dictator Hunter. In 2012 her two new films will premiere: Peace vs. Justice and Anton Corbijn Inside Out. Klaartje Quirijns was raised in the Netherlands. After studying law, she worked as a director with the Dutch public broadcasting organisations NPS and VPRO. There she tackled the subjects of, among others, life in a maximum security prison, the physician that had to make a life or death decision for one of ‘The Breda Four’ gang and war criminals from Afghanistan who live side by side with their victims in centres for asylum seekers in the Netherlands. For the programme Urbania she portrayed ordinary people with extraordinary stories in Amsterdam. Klaartje lived in New York for ten years, where she worked on documentaries and made a video installation for the Kunsthal. She currently lives in London.

Her film The Brooklyn Connection, in which an arms dealer recounts how he smuggled weapons from the US to Kosovo, was part of the prestigious American documentary series POV and it was subject of an edition of CBS’s current affairs programme 60 Minutes. For her film The Dictator Hunter she followed an American Human Rights Watch lawyer for three years during his hunt for Hissene Habre, the former dictator of Chad. The film premiered at the Toronto Film Festival in 2007, was nominated for the European Film Awards and won several prizes.

Currently she is working on The New American Dream about the influence of psychotherapy on modern society. She is also working with Anne Carey (producer of The Savages and The American) on a feature film based on her documentary The Dictator Hunter. Her film Peace vs. Justice, concerning the friction between the International Criminal Court (ICC) in The Hague and the people of North Uganda who are critical of the ‘Western path’ to justice, will make its premiere at the end of January 2012 at the International Film Festival Rotterdam.

Elevador

Categorie: Documentaire
Regie & scenario: Lars Damoiseaux
Producenten: Sander Verdonk & Jelani Isaacs
Taal: Nederlands

Het lange tijd als verloren beschouwde beeldmateriaal van de laatste reportage van de in 2003 verdwenen journalist Dirk Simons, is afgelopen jaar vrijgegeven door justitie. Lars Damoiseaux, bewerkte dit materiaal tot een bizarre en schokkerende documentaire. De reportage volgt het wel en wee van een flat en haar bewoners in een volkbuurt in Amsterdam Noord. Ieders geluk en ongeluk worden beïnvloed door de (gebrekkige) voorzieningen in de flat. Maar de reportage geeft ook nieuwe en verassende inzichten met betrekking tot de mysterieuze verdwijning van Dirk Simons. Dit heeft recentelijk geleidt tot de heropening van het onderzoek naar de verdwijning door het Openbaar Ministerie.

Regisseur – Lars Damoiseaux

Lars Damoiseaux, naar Antwerpen uitgeweken Nederlander, is scenarist en regisseur van korte films, videoclips, reclamefilms en videogames. Hij heeft een origineel en kurkdroog gevoel voor humor, talent voor acteursregie, grote technische kennis en een krachtige, donkere beeldtaal.
Hij maakt ook deel uit van het regisseurscollectief ‘Baron Von Dingdong’, gespecialiseerd in computeranimatie en is bezig aan het schrijven van zijn speelfilm, ‘Paint it Black’ een cynische komedie over de kunstwereld.