navadem

Alberto Arifi is in 1984 geboren te Titova Mitrovica in Kosovo. Zijn producer en dj naam "Nav" is een afkorting van Nazif, Alberto en Vedat. Zijn eigen naam en die van zijn twee neven met wie hij vroeger veel muzikaal aan het jammen was. Via een gezamenlijke kennis komt Nav in contact met de nog onbekende rapper Typhoon. Ze besluiten samen te werken.

Nadat Zwolle uitgroeit tot één van de belangrijkste hiphopsteden van het land, met Typhoon als één van de grote blikvangers, geven Typhoon en Nav honderden optredens: Typhoon achter de mic, Nav achter de draaitafels. Één optreden springt hier bovenuit: de finale van de Grote Prijs van Nederland, die door Typhoon en Nav winnend wordt afgesloten. Ook spelen Typhoon en Nav een belangrijke rol in de succesvolle Buiten Westen Tour samen met Kubus, Opgezwolle, Duvelduvel en Jawat!

Nederland maakt vervolgens kennis met Nav middels zijn samenwerking met o.a. Blaxtar, MC FIT, Önder en DiceCream.

In 2010 wordt Nav benaderd door Brian Elstak van Mixin en MC Theater. Nav maakt op zijn verzoek een soundtrack voor de voorstelling Topdog/Underdog van Productiehuis MC. Rappers ReaZun, Afu Sensi en BLESS en zanger Omar Soulay krijgen de vocalisten rol toebedeeld. Deze voorstelling ging eind februari 2011 in première in het MC Theater te Amsterdam.

De soundtrack draagt de naam van Nav's in juli 2010 overleden vader: “We zaten midden in het project toen mijn vader overleed. Een paar weken heb ik mij echt niet bezig gehouden met muziek. Het heeft zeker invloed gehad op de nummers die ik gemaakt heb  dingen aan mijn hoofd. Dat is ook niet zo gek’’

Met ReaZun is de muzikale en persoonlijke klik zo sterk dat de samenwerking wordt voortgezet. Nav pakt door en spoort ReaZun aan om op zijn rijke muzikale beats ook Nederlandse teksten te spitten. In zijn tot studio omgebouwde fietsenhok werken ze samen aan het album “Ik, Ben Hartman” welke voornamelijk is opgebouwd door de herkenbare Nav Beats. In 2014 brengen ze dit album uit onder het door hun opgerichte label ‘Beter Dan Dat’.

In 2013 ontmoet Nav via zijn neef Gianksi de rapduo AlphaDNA. In 2014 brengen ze hun debuut-EP ‘’Qunst’’, ondersteund door producties van  o.a. Nav. Met deze act wint hij eind  2015 het publieksprijs van Grote Prijs van NL.

In 2015 produceert hij voor Diggy Dex & ReaZun de track “Toe Vergeef Me” dat goed beluistert wordt op Spotify.

In 2017 rond Nav aan 3 nieuwe projecten voor oa ALPHADNA &  zanger Joran Paul en rapper RFx - ReintjeAanDePraat. In 2017 doet hij nog producties voor Gianski & Lange Frans. Ook produceert hij voor rapper Wolf en Snelle.