15 juni 2016

Interview Jitze de Raaff: ‘Empeiria is een unieke klassieke beleving’

Door Entertainment Business 15 juni 2016


Paleis Soestdijk vormt in september het decor van de eerste editie van het klassieke muziekfestival Empeiria. Grote namen zullen onder begeleiding van het Radio Filharmonisch Orkest klassieke werken en bekende filmmuziek ten gehore brengen. Initiatiefnemer Jitze de Raaff van CTM Entertainment: “Empeiria is een nieuwe manier om klassieke muziek te ervaren.”

Het idee voor Empeiria spookte al enige tijd rond in het hoofd van Jitze de Raaff, directeur van organisator CTM Entertainment. “Ooit bezocht ik een optreden van André Rieu in Maastricht. Ik kende hem natuurlijk van zijn walsen, maar daar hield mijn kennis op”, vertelt De Raaff. “Wat me opviel was dat een grote groep aanwezig was vanwege de sfeer en de locatie. Zes jaar geleden bezocht ik voor het eerst een optreden van de Italiaanse pianist Ludovico Enaudi, in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Ik zag meteen dat er een veel jonger publiek aanwezig was. Ik heb daar een fantastisch concert gehoord, maar niet gezien. Ik heb talloze klassieke optredens bijgewoond in de prachtigste zalen, maar hoe briljant de muzikanten ook zijn en hoe briljant de muziek ook is, tweeëneenhalf uur is soms een lange zit.”

Grotere doelgroep
“Met CTM Entertainment vertegenwoordigen wij ook een aantal klassieke muzikanten, onder wie George Fenton. Hij schreef de muziek voor onder meer de BBC-documentaires Planet Earth en Blue Planet. In de Ziggo Dome werd eind 2014 de concertserie Blue Planet georganiseerd, waarbij het Gelders Orkest de beelden live van muziek voorzag. Ik was op een positieve manier geschokt: de concerten waren uitverkocht, twee shows achter elkaar. Ik dacht toen: er zou iets moeten worden georganiseerd waarbij een grotere doelgroep enthousiast wordt gemaakt voor klassieke muziek. Muzikaal van topniveau met de aankleding en entourage die we kennen van de pop en dance. Denk aan de manier waarop Duncan Stutterheim de dance- en hardcore-evenementen van ID&T (later SFX Entertainment) naar een hoger niveau heeft getild. Ik legde het idee voor aan Ludovico Einaudi en zijn team en zij waren direct enthousiast. De pianist zei tegen me: ‘Als je iets organiseert wat een verbreding is voor de muziek en waar ook jongere mensen op af komen, dan ben ik er.’ Dat vond ik een hele eer. Intussen kwam ik met de Nederlandse pianiste Iris Hond in contact. Ook zij wilde direct meedoen. ‘Dit is wat de klassieke wereld nodig heeft’, was haar commentaar.” 

Totale belevenis
Empeiria is het Griekse woord voor beleving. “En dat is waar dit evenement voor staat. Een nieuwe manier om klassieke muziek te ervaren. Niet alleen door de samenstelling van het programma, maar ook door de totale beleving eromheen. Noem het een klassiek muziekevenement met wereldberoemde werken met een moderne visuele ondersteuning en dat op een zeer bijzondere locatie. We kijken samen met onze partner Tribe of we met de technieken van nu een groot publiek kunnen bereiken. Dat doen we niet alleen door videoschermen in te zetten, maar ook met licht, het decor, de ‘placering’ en noem het maar op. We willen echt iets unieks neerzetten, waarbij de nadruk niet ligt op zware, moeilijke muziek. Empeiria staat voor toegankelijke, lichte klassieke muziek. Je ziet verschillende topsolisten, onder wie harpiste Lavinia Meijer, pianiste Iris Hond violiste Rosanne Philippens en natuurlijk Ludovico Einaudi, tegelijkertijd op één podium. En hoewel Vrienden van Amstel LIVE! niet anders doet, komt dit in de klassieke wereld nauwelijks voor. Net zoals Symphonica in Rosso en Sensation vragen we bezoekers om aandacht te besteden aan hun outfits. Het thema is ‘classic white’.”

Paleis Soestdijk
Als locatie is gekozen is voor de tuinen van Paleis Soestdijk. De Raaff: “De beleving die wij willen geven, vraagt om een buitenruimte. We willen de tuin niet alleen gebruiken als locatie maar het paleis wordt zélf onderdeel van het decor. Denk aan ‘mapping’ op het paleis, een lichtshow, elementen die tussen het publiek plaatsvinden.” De organisator onderstreept dat Soestdijk niet voor altijd aan Empeiria verbonden is. “Maar Empeiria is wel altijd verbonden aan een unieke locatie.”

Kaartverkoop
Dat Empeiria voldoet aan een behoefte, blijkt uit de kaartverkoop. “Het is supersnel gegaan en staan op het punt om uitverkocht te raken. We kijken nu of we kunnen uitbreiden naar 8000 bezoekers of eventueel een extra dag kunnen inplannen.” De prijzen voor de kaartjes beginnen bij 75 euro. “Niet heel goedkoop”, beaamt De Raaff. “Maar de beleving die wij bieden is de prijs echter meer dan waard. Zo bieden we allerlei extra’s, bijvoorbeeld een rondleiding door het paleis krijgen, genieten van een hapje en een drankje, blijven overnachten. En na afloop hoef je niet gelijk weg; de bar blijft open. Nu alleen nog goed weer!”

Line-up
Tijdens de eerste editie staan onder anderen de Italiaanse pianist Ludovico Einaudi, harpiste Lavinia Meijer (die in 2013 het succesvolle album Passagio uitbracht, met harpbewerkingen van Enaudi-composities) en violiste Rosanne Philippens op het podium. Zij worden begeleid door het gerenommeerde Radio Filharmonisch Orkest. CTM werkt verder aan een aantal verrassingen, onder wie enkele popzangers. De Raaff: “We zijn druk bezig met enkele grote namen. Het is overigens niet onze bedoeling om popliedjes te gaan ‘verklassieken’. Tal van bekende popliedjes vinden hun oorsprong in de klassieke muziek en dat laten we horen tijdens Empeiria.”